Kosovo

Toen de oorlog in Kosovo uitbrak en de vluchtelingenstroom naar Albanië op gang kwam hadden we elke week een konvooi naar Tirana.De rederij hield elke zaterdag tien plaatsen voor ons vrij op de ferry.Ik deed één konvooi vanuit Nederland, ging dan retour laden in Italië en reed naar Duitsland waar het volgende konvooi me tegemoet kwam.Daar koppelde ik om en ging weer een keer naar Tirana.

Door de hoeveelheid werk dat zo op ons afkwam en we zelf niet allemaal konden doen ging Jaap een samenwerkingsverband aan met HTG transport van Gerard van de Berg in Heerenveen.Dit resulteerde in een fusie eind 1999 en in Januari 2000 betrokken we een nieuw pand met loods en kantoren in Steenwijk.
Toen in Juli 1999 de oorlog in Kosovo afliep breidde de Stichting Hoop voor Albanië haar activiteiten uit naar Pec in Kosovo.Wij brachten daar prefab- huisjes uit België voor de mensen die huis en haard verloren hadden. Daar Servië ons niet toeliet moesten we via Italië, Griekenland en Macedonië rijden. Ruim uit en thuis.

Die eerste rit naar Kosovo staat nog altijd in mijn geheugen gegrift. De Serven trokken aan de ene kant het land uit en wij kwamen aan de andere kant binnen.Alles rookte nog en er werden nog elke nacht huizen in brand gestoken van pro-servische mensen.De verkeersborden waren weg en enkele bruggen waren opgeblazen dus we moesten zelf maar onze weg zoeken.Overal langs de weg zag je verse graven en nog maar twintig procent van de bevolking was terug.Je kwam ze tegen op hun traktoren met hun schamele bezittingen en wij werden als helden binnen gehaald. Overal lagen nog mijnen dus je moest heel goed opletten waar je liep. Op deze manier hebben we 300 huisjes gebracht plus heel veel andere zaken want aan alles was gebrek.In totaal heb ik negen konvooien mogen begeleiden.